PocoPoco Home Reizen Foto's Gastenboek 2

           

Terug naar de Reispagina van Patagonië

 

Hieronder volgt een aantal (praktische) zaken die handig zijn voor wie deze landen wil bereizen.

 
  Beste Reistijd Geld - Creditcard en PIN automaten  
  Tijdsverschil Veiligheid en gezondheid  
  Taal Elektriciteit  
  Reizen door Patagonië Fotografie  
  Inpaklijst - The Essentials Internet en telefonie  
  Eten en drinken    
 
 

Beste reistijd

 

Aangezien Chili en Argentinië op het zuidelijk halfrond liggen, zijn de seizoenen omgekeerd aan wat we in Nederland gewend zijn. Het kan er dus tijdens onze zomer vrij koud zijn, wat bijvoorbeeld het hiken in Torres del Paine zwaarder of zelfs onmogelijk kan maken (denk aan sneeuwval e.d.). Wij waren erg tevreden met onze keus voor november, in Patagonië een echte lentemaand. In deze tijd waren ook veel van de zeezoogdieren in grote getale in het kustgebied te zien, iets wat maar gedurende een paar maanden zo is. Vanaf half november-december-januari is het hoogseizoen in Patagonië, wat voor hogere prijzen en beperkte beschikbaarheid zorgt. Reis je tijdens deze maanden, zorg er dan voor dat je cruciale (bus)reizen, vluchten, autohuur en bijvoorbeeld het verblijf in de refugios van Torres del Paine ruim van tevoren geregeld hebt!

 
 
 

- Overzicht van de diersoorten die bij het Península Valdés te bewonderen zijn en wanneer.

 
  Het weer was over het algemeen goed, al was het in Chili (en paaseiland!) bewolkt en regenachtig. Wie echter voor zonzekerheid gaat, heeft aan grote delen van Patagonië een slechte. Het weer is extreem veranderlijk, vooral in de bergachtige gedeeltes.  
 
 

Tijdsverschil

 

De tijd in Buenos Aires is GMT-4, wat betekent dat het 5 uur vroeger is dan in Nederland. Voor Santiago de Chile is het verschil 6 uur. Paaseiland spant de kroon met 8 uur tijdsverschil met Nederland.

Argentinië kent geen zomertijd/wintertijd regeling, Chili daarentegen wel. Dit betekent dat van mid-december tot het einde van maart het in Chili een uur vroeger is en het tijdsverschil met bijvoorbeeld Nederland een uur kleiner is.

 
 
 

Taal

 

De voertaal van Argentinië en Chili is Spaans of beter gezegd: een van de Latijns Amerikaanse versies ervan. Aardig wat Chilenen en Argentijnen spreken (redelijk wat) Engels. Enige kennis van de Spaanse taal kan je echter in staat stellen net wat beter in contact te komen met locals en volop van hun vriendelijkheid en gastvrijheid te kunnen genieten! Vergeet niet om een woorden- of zinnenboekje mee te nemen, of voor vertrek misschien wat lessen te nemen.

Er is een aantal verschillen tussen het Castilliaans (het Spaans zoals het in Spanje wordt gesproken) en het Latijns Amerikaanse Spaans. In de eerste plaats wordt het Spaans in Latijns Amerika veel trager gesproken dan het rappe Castilliaans. Een ander groot verschil is dat de "c" en de "s" in het Castilliaans een beetje als de engelse "th" klank worden uitgesproken, terwijl in Latijns Amerika deze klanken veel dunner worden uitgesproken.

Argentinië heeft daar bovenop nog een aantal andere eigenaardigheden: de y en dubbele ll wordt uitgesproken als zj; desayuno wordt desazjoeno, guerilla wordt guerizja. Gebruik het werkwoord "coger" (=nemen, als in "ik neem de bus") niet in Latijns Amerika, aangezien dit vrijwel overal een obscene handeling betreft. "Tomar" is beter en betekent dat je de bus als vervoersmiddel gaat gebruiken en niet wat anders...

 
 
 

Reizen door Patagonië

  Er zijn natuurlijk legio manieren om door Chili en Argentinië, die over het algemeen perfect beschreven staan in alle reisgidsen. Ik zal me dan ook beperken tot de dingen die ons opvielen.  
  Auto huren  
   
  Het grootste deel van de reis hebben we per bus afgelegd, van "hotspot" naar hotspot, bijvoorbeeld Bariloche, Puerto Madryn of Ushuaia. Ter plekke kun je vervolgend vrij makkelijk een auto huren voor een paar dagen om op eigen gelegenheid en in volledige vrijheid de omgeving te bezoeken. We hebben een auto gehuurd op Paaseiland, in Bariloche, Puerto Madryn, El Calafate en Ushuaia. Het kostte gemiddeld ongeveer 200-250 AR$ per dag, wat meestal goedkoper was dan bijvoorbeeld een tour (en veel flexibeler). Let wel op beperkte beschikbaarheid van auto's in de goedkopere klasse; in Puerto Madryn was bijvoorbeeld geen enkele goedkope auto meer beschikbaar toen we er 1 dag vantevoren naar zochten.

Let bij het ophalen goed op beschadigingen, met name aan de voorruit. Op de Argentijnse Ripio (onverharde wegen met stenen erop) heb je een sterretje of barst zo te pakken. Het zou vervelend zijn als je als huurder opdraait voor het doorscheuren van een sterretje dat een voorgaande huurder heeft veroorzaakt. Bij het huren wordt vrijwel altijd een eigen risico bij schade en bij "vuelco" (total loss) afgesproken. Uitzondering is Paaseiland, waar een autoverzekering niet bestaat (!). Voorzichtig rijden is dus het devies!

 

Grenzen

Het is bijna onvermijdelijk om door het gebied te reizen en niet een of meerdere keren over land een grens over te gaan, meestal van Chili naar Argentinië of andersom. Hoewel dit zelden echte problemen oplevert, zijn er een paar feiten om ernstig rekening mee te houden:

1) Tijdsverlies

Als Europeaan ben je inmiddels waarschijnlijk gewend aan (en verwend met) de grensovergangen zoals die tussen de Schengen-landen zijn ingericht. Meestal heb je niet eens door dat je de grens over ging. Argentijnse en Chileense douaniers echter gaan er doorgaans echt even voor zitten als je met je bus de grens over wil. Reken voor de zekerheid tussen de 1,5 en 4 uur (!) voor een grensoversteek. Mogelijk heeft dit onder andere te maken met rivaliteit tussen de beide landen (naast de gigantische bureaucratische puinhoop).

2) Controles

Ook de strenge regels over het invoeren van voedsel van dierlijke en plantaardige oorsprong zorgen voor veel gedoe. Wees erop voorbereid dat je tas doorzocht wordt en geef alles aan. Chili wil geen Argentijnse spullen binnen hebben en andersom. Reizigers van en naar Paaseiland kunnen nog uitgebreidere controles tegemoet zien.

 

Taxi's

Algemene taxitips: spreek de prijs aan het begin van de rit af, liefst in het Spaans. Let vooral op het verschil tussen bedragen als 15 en 50, wat in het Engels nogal op elkaar lijkt. Officiële taxichauffeurs horen eigenlijk een vergunningskaart te hebben, je zou hier naar kunnen vragen. Over het algemeen zit het wel goed als je een taxi van een van de grotere plaatselijke bedrijven neemt.

Neem NOOIT (tenzij je het echt, echt zeker denkt te weten :) ) een spontaan aangeboden rit van een particulier aan; het is het risico (van bijvoorbeeld beroving) niet waard. Dit geldt met name in Buenos Aires.

 

Busreizen

 
   
 

Chili en Argentië hebben zeer goed georganiseerde busverbindingen die uitstekend gebruikt kunnen worden om de gigantische afstanden af te leggen. Zowel de grote maatschappijen (Cruz del Sur, Andesmar) als de kleinere bieden meestal waar voor je geld. Wie een wat luxere bus neemt, bijvoorbeeld semi cama (stoel kan bijna plat) of cama (stoel kan plat, extra breed), kan goed slapen. Voor zover wij weten, zijn nachtbussen in Chili en Argentinië veilig, dit in tegenstelling tot de meeste andere Latijns-Amerikaanse landen. Vergeleken met het reizen per vliegtuig ben je iets meer tijd kwijt, maar is het goedkoper (factor 4 a 5), beter voor het milieu en je krijgt meer mee van de vaak spectaculaire landschappen (zie foto).

In openbare bussen geldt voor mannen de ongeschreven regel dat wordt opgestaan voor alle vrouwen, jong en oud, die de bus in stappen.

 

Binnenlandse vluchten

Voor wie haast en veel geld heeft (en het daarnaast niet erg vindt om veel vliegvelden en weinig Patagonië te zien), is vliegen het meest efficiënt. Binnenlandse vliegmaatschappijen en vliegvelden willen nog wel eens last hebben van (landelijke) stakingen, met gruwelijke vertragingen als gevolg. Ons advies: beperk het vliegen tot een minimum. Zelfs in Tierra del Fuego, toch niet het meest toegankelijke stuk van de wereld, is qua busvervoer veel mogelijk. Zie ook het reisverhaal.

 
 

Inpaklijst

 

Patagonië is op veel verschillende manieren te bereizen, maar wie het natuurschoon van dichtbij wil zien heeft speciale kleding en voorbereiding nodig. Op veel plaatsen (El Chaltén, Puerto Natales) zijn veel winkels te vinden waar voor redelijke bedragen alles wordt verhuurd wat je voor trektochten nodig hebt. Neem zelf in ieder geval de volgende zaken mee:

  • slaapzak
  • Goede outdoorkleding; een winddicht jack, eventueel een regenjas, multifunctionele warme kleding.
  • thermisch ondergoed
  • DEET, (blaren)pleisters, rekverband
  • Hadex (waterontmettingsmiddel) of een waterfilter en handdesinfectans. Vooral tijdens trektochten belangrijk.
  • Immodium en ORS
  • afvoerstopje, om een handwas te kunnen doen
  • moneybelt
  • hangslotje en eventueel een staalkabel met lussen
  • rip-ties (om bv een transporthoes van je rugzak tijdelijk dicht te kunnen doen)
  • herriestoppers
  • zonnebrand en after sun
  • waterdichte zakjes voor waardevolle papieren
  • ducttape (voor van alles; bijvoorbeeld noodreparaties aan schoenen!!)
  • bolletje touw
  • kopieën van je paspoort, verzekeringsgegevens, belangrijke telefoonnummers en reserveringen
  • Als je waardevolle (foto)apparatuur meeneemt: kopieën van de aanschafnota's zodat je bij diefstal aangifte kunt doen.
  • voor verdere tips over fotografische apparatuur; zie hier.

Voor wie naar het tropische noorden van Argentinië reist:

  • luchtige kleding met lange mouwen en pijpen
  • tekentang
 
 
 

Eten en drinken

 

Hoewel officieel het kraanwater niet geschikt is voor consumptie, blijkt het hiermee in de praktijk mee te vallen. We zijn hierbij afgegaan op adviezen van locals en hebben hier goede ervaringen mee. Voor wie zo voorzichtig mogelijk wil zijn is aan te raden om alleen maar water te drinken dat gekookt, gefilterd en ontsmet is, of fleswater natuurlijk. Let bij de laatste optie wel op dat de fles nog de originele sluiting heeft en niet opnieuw gevuld en verzegeld is. IJsklontjes in je glas zijn mogelijk verdacht. Houd er rekening mee dat niet overal fleswater te koop is (bijvoorbeeld tijdens je trektocht door Torres del Paine). Neem dus een filter of Hadex mee.

In onze ervaring is de kwaliteit van het eten in Chili en Argentinië over het algemeen vrij goed, beter dan in veel andere Latijns-Amerikaanse landen. De betrouwbaarheid en kwaliteit van het eten is vaak heel goed te zien aan de hoeveelheid en het soort bezoekers van een restaurant of lunchlokaaltje. Hoe drukker het is, hoe hoger de "turnover" snelheid. Dit verkleint de kans dat etenswaar al langer geleden klaar gemaakt is. In onze ervaring is het vaak een goed teken als er veel locals aan het eten zijn. Niet alleen betekent het dat het eten wat meer representatief voor het land is (in tegenstelling tot de wereldwijd verkrijgbare pizza's en hamburguesas), maar ook dat het kennelijk onder de plaatselijke bevolking goed aangeschreven staat.

 
 
 

Geld, creditcard en PIN automaten

 

De munteenheid van Chili is de Peso (meervoud Pesos). Om het verwarrend te maken, is het symbool voor de munteenheid het welbekende dollarteken ($). De wisselkoers is 1 Euro : 673 CLP (mei 2010).

De munteenheid van Argentinië is eveneens de Peso met wederom het $-teken als symbool. De wisselkoers is 1 Euro : 4,8 AR$ (mei 2010).

In grotere winkels en hotels kun je betalen met creditcard. Visa en Mastercard worden het meest geaccepteerd. Sommige hotels en hostels willen bij het inchecken je creditcard nummer hebben; afhankelijk van hoe betrouwbaar het overkomt kun je hiermee instemmen. Doe je dit liever niet, dan kun je voorstellen om vooruit te betalen of een borgbedrag in te leggen.

In de meeste plaatsen zijn PIN automaten te vinden. Vraag voor de zekerheid bij je bank na of je bankpas in het buitenland geaccepteerd wordt en zo ja bij welke automaten (waarschijnlijk die met het "Cirrus" logo). Ook is het goed mogelijk om met je creditcard te pinnen.

In Argentinië zijn twee verschillende soorten pinautomaten te vinden: "Banelco" en "Link". Bij Link konden we telkens maximaal AR$ 300 opnemen, bij Banelco was dit $980. Bij gelijke transactiekosten (AR$ 15) wordt je dus bij Link veel meer uitgemolken; zorg er dus voor dat je wanneer je nog moet pinnen een Banelco automaat vindt.

 
 
 

Veiligheid en gezondheid

 

Argentinië en Chili zijn redelijk veilige landen voor Westerse bezoekers, al zijn er gebieden en omstandigheden waarbij het risico wat groter is. Als toerist kun je vooral te maken krijgen met diefstal, beroving en oplichting. Persoonlijk vond ik het erg waardevol om vooraf een hoop belevenissen van andere (Nederlandse) reizigers te lezen. Regelmatig staan in dit soort verhalen voorvallen beschreven, meestal van oplichting of (kleine) diefstal. In mijn ervaring is het belangrijk om voorbereid te zijn én over te komen.

  • Laat zo weinig mogelijk welvaart zien. Hou je fototoestel zoveel mogelijk in je tas en doe geen dure juwelen om.
  • Vermijd vooral 's avonds slechte en uitgestorven wijken of straten.
  • Laat geen waardevolle spullen achter in je hotelkamer. Wil je iets achterlaten in het hotel, vraag dan of de receptionist het in de caja fuerte (kluis) wil leggen en laat hem een briefje opstellen met de precieze inhoud van wat je achterlaat. Een creditcard kun je misschien maar het beste niet achterlaten; er zijn gevallen bekend van fraude door hotelpersoneel dat het creditcard nummer kopieerde. Als je hotel geen kluis heeft en je wilt je spullen niet meenemen, dan kun je het het beste in kleine gedeeltes verstoppen in je bagage. Ook hier ben je natuurlijk weer kwetsbaar voor malafide hotelpersoneel.
  • Doe geen beurs in je kontzak. Houd je muntgeld en wat papiergeld los in een broekzak, zodat je bij (kleine) aankopen niet je beurs open hoeft te maken (en iedereen kan bewonderen hoeveel erin zit).
  • Zakkenrollers werken vaker in teams; éen leidt af terwijl de andere je tas of iets anders meegrist. Wees alert zodra mensen tegen je aan botsen, iets op je knoeien of op een andere manier je aandacht proberen te krijgen. Dit komt nogal paranoïde over, maar helaas werkt het vaak wel zo.
  • Ga niet in op aanbiedingen om drugs te kopen!! Ook al zou je het daadwerkelijk willen, kan dit een hoop gelazer veroorzaken. Vooral in badplaatsen waar veel (Amerikaanse) jeugd komt feesten, gebeurt het regelmatig dat lokale dealers je benaderen met dit soort voorstellen. Er zijn eveneens gevallen bekend waarin dit een uitlok-operatie van de politie is. Voor je het weet kom je op het 8 uur journaal...
  • Houd te allen tijde je tas/rugzak in de gaten. Zet hem nooit zomaar los naast je neer, maar tussen je benen.
  • Wie er alert uitziet, is meteen een minder interessant doelwit.

Doe bij diefstal of een ander misdrijf altijd aangifte voor je verzekering, maar verwacht niet dat de politie iets onderneemt.

 

Ambassades en consulaten (mei 2010):

NL - embassade in Buenos Aires, Argentinië

Adres:        Puerto Madero, Edificio Porteño II,

                 Olga Cossenttini 831, Piso 3

                 C1107BVA, Buenos Aires

Telefoon:    0054 11 4338 0050

Email:         bue@minbuza.nl

NL - embassade in Santiago de Chile, Chili

Adres:      Avenida Apoquindo 3500, 13e verdieping

               Las Condes

               Santiago de Chile

Postadres: Casilla 56-D, Correo 13, Santiago de Chile

Telefoon:  0056 27569200

Email:       stg@minbuza.nl

 

Openbare orde

Vooral in Buenos Aires worden regelmatig demonstraties georganiseerd. Meestal verlopen deze rustig en geconcentreerd binnen een afgebakend gebied. Dit gebied is dan makkelijk te vermijden.

 
 
 

Elektriciteit

  Eurostekkers (de smalle stekkers met 2 ronde pennen, zonder randaarde) passen over het algemeen in de Chileense en Argentijnse stopcontacten. Het voltage is 220V.  
 
 

Fotografie

 

De tips hieronder zijn basaal en algemeen van aard. Voor adviezen over reisfotografie, kijk hier op onze nieuwe fotografiepagina!

Apparatuur

Wie met een (digitale) spiegelreflex op pad gaat, zal de volgende toebehoren goed kunnen gebruiken:

  • Een "standaard" walkaround objectief
  • Een tele objectief voor het fotograferen van dieren (en het onopgemerkt portretteren van mensen). Eventueel in combinatie met een statief of een monopod.
  • Een groothoek objectief
  • Een UV filter als standaard filter
  • Een (circulair) polarisatiefilter; dit haalt veel hinderlijke schittering weg en maakt de kleuren dieper. Vooral de lucht krijgt een mooie diepblauwe kleur (als je met de zon in de rug fotografeert in ieder geval).

Om je sensor schoon te houden kun je (voorzichtig) een klein blaasbalgje of een swab gebruiken. Er zijn ook speciale kwastjes die (o.a. door middel van statische electriciteit,) de stofdeeltjes van je sensor af kunnen halen. Zorg ervoor dat er altijd een filter op je objectieven zit om beschadiging te voorkomen en als je van objectief wisselt, doe dit zo snel mogelijk en nooit bij stevige wind of in een stoffige omgeving. Het beste is natuurlijk om zo weinig mogelijk te wisselen.

In bijna elk internetcafé is het mogelijk om foto's op CD/DVD te branden voor een redelijke prijs. Ook cardreaders zijn vaak aanwezig. Je eigen cardreader meenemen kan ook; sowieso hebben de meeste pc's in dergelijke cafés de juiste USB-drivers al geïnstalleerd om de camera direct aan te kunnen sluiten.

Tijdstip

De algemene fotografieregels zijn: vroeg op de dag en later in de middag is het licht zachter en zijn de kleuren het mooist. Zeker in combinatie met een polarisatiefilter zijn later in de middag de mooiste foto's te maken. Zie ook hier.

 
 
 

Internet

 

Er zijn vrij veel internetcafé's te vinden in Chili en Argentinë. Reken wel op hogere prijzen dan in de omliggende landen.

Telefonie

Met een enigzins modern mobiel toestel (triband) kun je vanuit Chili en Argentinië goed naar Nederland bellen (als er bereik is natuurlijk; in de Pampa begin je natuurlijk niet veel). Het is echter erg moeilijk om erachter te komen hóe je vervolgens internationaal moet bellen. Vanuit Chili lukte het ons niet, vanuit Argentinië wel.